‘Hen is een kip’

Binnen een jaar tijd werd het nieuwe woord ‘anderhalvemetersamenleving’ een ingeburgerd begrip. We zijn in staat om ons taalgebruik razendsnel bij te schaven of aan te vullen waar dat nodig is. Waarom zo lang discussieren over ‘hen’ als gekozen voornaamwoord?

Aldus Ana Paula

Column door Ana Paula Lima.
“Daarom wil ik tegen alle trans personen en mijn biculturele trans vrienden in het bijzonder zeggen: We hebben een belangrijk instrument in handen, namelijk onze stem! Gebruik deze op 17 maart, als je wilt dat de verandering die onze gemeenschap zelf al in beweging heeft gezet, wordt voortgezet.”

Rolmodellen

Column door Minister van Engelshoven over transgender rolmodellen. “Wat Jessie, Loiza en Nikkie voor het grote publiek doen, doen alle transgender personen – op hun eigen manier – voor hun eigen omgeving.”

Zichtbaarheid

Micha Meinderts: ‘Toen ik besloot een roman te schrijven over mijn leven na de transitie, en toen dat serieuze vormen aannam, drong het tot me door dat er een einde zou komen aan mijn leven in stealth.’

Trans cafe’s – een verkenning

Ik voel me steeds meer thuis in mijn veranderende lichaam, maar val nog altijd over een paar sociale struikelblokken, zoals uitgaan. ‘Kom ik wel over als man?’, ‘Ben ik plat genoeg in deze binder?’ en ‘Wat als ik mensen uit mijn vorige leven tegenkom?’. De stap naar een reguliere bar of club vind ik nog wat groot.

Transfobie in Europa

De positie van Nederland als voorloper sinds de opening van de eerste transgenderkliniek ter wereld in 1975, is tanende. Toch wordt ons land nog steeds als transvriendelijk beschouwd. In andere delen van Europa krijgen transgender personen namelijk beperkingen opgelegd die onmenselijk zijn en de transfobie aanwakkeren.