TOP

Maatschappij

Wat doe jij als een heteronormatief persoon je uitnodigt voor hun babyshower of genderreveal feestje? Hoofdredacteur Kris van der Voorn ging na een uitnodiging voor een babyshower een innerlijke strijd tegemoet waarin liefde en normen tegenover elkaar stonden.

In gesprek met Kutmannen over voorbinddildo’s, linkse bubbels en werelddominantie. Wat begon als een pitch voor een podcast is nu een succesvol YouTube-kanaal en een Instagram-account met ongeveer 3000 volgers.

Ik vluchtte uit mijn geboorteland Koeweit waar mijn vrijheid en veiligheid op het spel stonden, omdat ik opkwam voor de gelijke behandeling van transgender personen. De acties van mijn voorgangers Sylvia Rivera en Marsha P. Johnson inspireren mij. Zo ook die van de Nederlandse, in Libië opgegroeide Tania Barkhuis.

'De behoefte van onze gemeenschap bestaat uit veel meer dan noodhulp, dat weten we. Maar we weten ook dat terwijl grotere organisaties en beleidsmaker druk zijn met het discussiëren over abstract beleid, er mensen zijn die vast zitten tussen de intersecties van het leven en die niet op hulp kunnen wachten.'

‘Is dat niet gevaarlijk, die puberteitsremmers?’. Het is een vraag die ik vaak hoor als ik vertel dat ik op mijn dertiende een lichamelijke transitie heb ondergaan.

Transgender zijn op het platteland is lastiger dan in een stad. Zo wordt vaak gedacht. Maar hoe zit dit eigenlijk echt? In dit artikel duik ik in de statistieken, vertel ik over mijn eigen ervaring als non-binaire Fries en spreek ik met drie trans personen uit verschillende plekken in Nederland over hun ervaringen in de stad en op het platteland.

We zijn in staat om ons taalgebruik razendsnel bij te schaven of aan te vullen waar dat nodig is. Waarom zo lang discussieren over 'hen' als gekozen voornaamwoord?

De Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart pakten goed uit voor D66. Met de flinke groei van het aantal zetels wordt Lisa van Ginneken het eerste transgender kamerlid in de Nederlandse geschiedenis.

Als transgender persoon in Latijns-Amerika is je gemiddelde levensduur vijfendertig jaar. Als ik drie jaar geleden niet mijn land was ontvlucht, had ik waarschijnlijk ook deel uitgemaakt van de statistieken.

Column door Minister van Engelshoven over transgender rolmodellen. "Wat Jessie, Loiza en Nikkie voor het grote publiek doen, doen alle transgender personen – op hun eigen manier - voor hun eigen omgeving."

Micha Meinderts: 'Ik vertelde het niemand, zelfs goede vrienden niet. Waarom zou ik? Ik werd nu eindelijk gezien als de man die ik altijd al was; als ik zichtbaar trans zou zijn, gingen de mensen me vast weer anders behandelen.'

Ik voel me steeds meer thuis in mijn veranderende lichaam, maar val nog altijd over een paar sociale struikelblokken, zoals uitgaan. ‘Kom ik wel over als man?’, ‘Ben ik plat genoeg in deze binder?’ en ‘Wat als ik mensen uit mijn vorige leven tegenkom?’. De stap naar een reguliere bar of club vind ik nog wat groot.