TOP

Genderidentiteit

What’s in a name? Veel, zeker voor transmensen. Het loslaten van de oude, ‘dode’ naam is voor hen namelijk een belangrijke stap in de zelfontplooiing. Aan de keuze van mijn eigen, nieuwe naam is een lang denkproces voorafgegaan.

Wanneer mensen mij ‘meneer’ noemen word ik vrolijk omdat dit betekent dat ze geen mevrouw zien, niet omdat ze een man zien. Binnen een samenleving die binair is ingericht, is het voor mensen als ik een behoorlijke zoektocht om je plek

Gender en hoe wij daarover denken, heeft mij altijd gefascineerd. Ik leg de basics van ‘gender’ en verwante begrippen hier uit. Voor mezelf en voor anderen.

Kan ik mijn trans-zijn ooit helemaal achter me laten? En wil ik dit eigenlijk wel? Hoe open ben en blijf ik over mijn trans-zijn?

Het begrip genderdysforie beinvloedt de beeldvorming over transpersonen. In het publieke debat over transmensen blijft gendereuforie onderbelicht. Het staat niet eens in het woordenboek.

Je zou verwachten dat ik na mijn geslaagde phallo-operatie op een roze wolk leefde. Ik was toch ‘klaar’? De grootste droom die ik ooit heb gehad, was toch uitgekomen? Helaas voelde ik het tegenovergestelde: ik werd onvoorstelbaar depressief.