TOP

Interviews

Non-binair transgender acteur Thorn de Vries in gesprek met binair transgender activist Tammie Schoots: 'Het is nodig om met elkaar in gesprek te zijn over elkaars behoeften. Ik heb geen alziend transoog.'

Het werk van Mavi Veloso wordt vertoond in zowel de underground scene als in musea. Ana Paula Lima spreekt Mavi over de achtergrond van haar veelomvattende project Travesti Biológica.

Op achttienjarige leeftijd kreeg Louis Alves groen licht op de genderpoli. De ambitieuze jonge danser besloot alsnog niet in transitie te gaan.

Tegenwoordig noemen veel kunstenaars zichzelf trots transgender. Dit fascineert mij en roept vragen bij mij op, daarom interview ik een aantal van hen. Op welke manier verschillen transgender kunstenaars van cisgender kunstenaars?

Nog nooit is er in Nederland een openlijk transgender kamerlid geweest. Dat zou na 17 maart kunnen veranderen. In de aanloop naar de verkiezingen hebben we transgender verkiezingskandidaten geinterviewd.

'Veel mensen die nu voor het eerst in de ballroom komen, schrikken: “Oh My God, wat veel regels en het is zo binair!? En waarom lopen transvrouwen niet in de Womens-categorie?”'

Trans kunstenaar Sophie Labelle richt zich met haar strips in eerste instantie op de queer en transgemeenschap en minder op het onderwijzen van ‘de maatschappij’. Ik volg haar al jaren op social media en mocht haar interviewen tijdens haar Europese tournee.

De populaire televisieserie ‘Hij is een Zij’ start het vijfde seizoen. Een interview met presentator Jan Kooijman: 'Ik houd van de documentaire-achtige aanpak en de lange tijd om mensen te volgen, zodat je echte portretten kunt maken.'

'Wij vertellen verhalen over mensen die een verandering doormaken die gerelateerd is aan identiteit. Als ons publiek zich kan verbinden met dat individu, dan zit het grootste deel van ons werk erop.'

Rowan, bekend van de TLC-serie Onze transgender liefde, stelde zijn transitie uit om een kind te kunnen krijgen met zijn (transgender) vrouw Louisa.

Historicus en schrijver Alex Bakker schrijft een lijvig boek over de geschiedenis van transgender personen in Nederland vanaf de eerste berichtgeving in de vijftiger jaren: een leemte in de geschiedschrijving. Zo drukt hij als transman zijn stempel op de canon.

'De oudere generatie transgenders groeide op in een tijd dat er weinig of niets over het onderwerp ‘transgender’ bekend was en je er dus met niemand over kon praten.’ Eveline van der Putte sprak enkele van deze mensen en tekende hun verhalen op in dit nieuwe boek.