TOP

Events

Makers van TRANS magazine kunnen vakkundige input, coaching, workshops ontvangen van schrijvers, journalisten, kunstenaars, bladenmakers, televisiemakers en andere mediaprofessionals en DIY experts (die zelf ook trans ervaring hebben). Naast deze educatieve activiteiten organiseren we ook dialoogsessies en kun je ons vinden op queer events.

Komende activiteiten

Workshop Social Media Inclusiviteit

Tijdsduur: 2 uur

Inloop: 13:45 uur Start 14:00 uur


Voertaal: Nederlands/Engels (hangt af van wie meedoet!)

Zondagmiddag 27 november

door Laura van der Heide

Oprichter van FMNST platform.

Voor veel mensen, maar zeker queer/trans mensen, is social media een ongelooflijk belangrijke manier om verbinding te maken binnen en tussen gemeenschappen. Dat is ook waarom het zo belangrijk is dat je ervoor zorgt dat je social media platform veilig en inclusief is voor iedereen. Tijdens deze workshop zal Laura ons leren hoe je van je social media een veilige en inclusieve plek kan maken en hoe je deze op de best mogelijk manier runt voor onze gemeenschappen.

Als het je leuk lijkt om een groep fantastische trans mensen te ontmoeten en samen te leren over hoe jij het meeste haalt uit je social media, meld je dan snel aan door ons een DM te sturen of een email naar info@transmagazine.nl.

Locatie: Redactieruimte TRANS magazine, Amsterdam Centrum (DM/email voor details)

Laura van der Heide

Recent voltooide activiteiten

Workshop Pitchen

Hoe zet je je content ideeën duidelijk op papier? En hoe pitch je deze vervolgens aan een tijdschrift, krant of radiozender?

Tijdsduur: 2 uur

Inloop: 13:45 uur

Zondagmiddag 30 oktober

door Tammie Schoots

Oud-TRANS magazine redacteur Tammie Schoots heeft naast haar studie Filosofie, Rechten en Europese Studies een opleiding tot format ontwikkelaar gedaan bij de TV Academy en heeft zelf onder andere gepitcht bij publieke omroepen zoals Talpa, ITV, en RTL. Haar specialisme is trans emancipatie verbinden met Medialogica.

Doe mee! Meld je aan via info@transmagazine.nl. Je ontvangt dan het adres van onze redactie- en workshop locatie in Amsterdam Centrum.

Tammie Schoots, foto An Smid

Pride Park – Rainbowmarkt

Vondelpark Amsterdam

11:00 – 22:00 uur

Op zaterdag 30 juli hebben wij de hele dag een stand op de Rainbowmarkt tijdens Pride Park in het Vondelpark, met onze TRANS magazine en zines en de redactie, die graag met jou(w verhaal) kennismaakt!

Op de Rainbowmarkt vind je informatie van organisaties en verenigingen, is er ruimte voor debat en allerlei leuke en sportieve activiteiten.

Bekijke het volledige programma hier.

Van 11:00 tot 12:00 uur ‘s ochtends wordt de jaarlijkse demonstratie voor gelijke rechten voor de wereldwijde regenboogcommunity gehouden op De Dam. Om 12:00 uur start daar vervolgens de Pride Walk, die zal eindigen in het Vondelpark / Pride Park.

Lancering

Tolhuistuin, IJpromenade 2 Amsterdam

16:00 – 19:00 uur

TRANS magazine is mede-oprichter van het Queer Network Amsterdam.

Met trots presenteren wij samen met 21 andere organisaties dit nieuwe solidaire LHBTIQ+ netwerk, dat zich hard maakt voor een stad waarin je wordt gezien, geliefd, gewaardeerd en waar je veilig bent.

Lees de officiele uitnodiging hier !

Workshop Zines maken

Tijd: 19:00 – 21:00 uur

Zines zijn een hele krachtige manier om je eigen verhaal op jouw manier te vertellen, in beeld en/of tekst, en deze wijd te verspreiden zonder dat je afhankelijk bent van een uitgever of dat het veel geld kost. Het zijn in feite mini-tijdschriften waar jij de volledige creatieve controle over hebt!

Zinester, onderwijzer en danser James Parnell geeft deze workshop aan de redactie van TRANS magazine.

Wil je meedoen? Meld je dan snel aan via info@transmagazine.nl. Bij je aanmelding krijg je details over de locatie van de workshop.

Lees hier het interview met James door An Smid.

James Parnell

Presentatie print magazine

Op 17 mei, de Internationale Dag tegen Transfobie en Homofobie, proosten wij met de redactie, crowdfunders en geinterviewden op het 132 pagina’s dikke, onafhankelijke en non-profit papieren TRANS magazine:

Q&A met de makers

Spoken word door trans-disciplinair kunstenaar Mavi Veloso

Comic artist Joris Bas Backer signeert Kisses for Jet!

Drankjes en hapjes

Locatie: Athenaeum Nieuwscentrum Spui Amsterdam

Tijd: 17:00 – 19:00 uur

TRANS

TRANS magazine is een jaarlijks Nederlandstalig tijdschrift en een online magazine gemaakt door transgender personen (van schrijvers, illustratoren en fotografen tot eind- en hoofdredacteuren). Genderdiversiteit wordt meer en meer zichtbaar in de media; wij willen het volledig normaliseren, door vanuit diverse ervaringsdeskundige perspectieven onderwerpen te belichten.

Ook in de spotlight de graphic novel Kisses for Jet, een autobiografische ‘coming-of-gender-story’ van kunstenaar Joris Bas Backer, die in 2022 een serie comics voor TRANS magazine maakte.


Athenaeum Nieuwscentrum

Athenaeum Boekhandel, opgericht in 1966, is een van de grootste eigenzinnige en onafhankelijke boekhandels van Nederland.

Athenaeum heeft haar hoofdvestiging op het Amsterdamse Spui. Zij heeft een winkel in Haarlem, neemt deel in de museumwinkel van het Rijksmuseum en Martyrium en Van Rossum in Amsterdam en opende in 2022 een nieuwe winkel in Amsterdam Zuidoost. Een belangrijke pijler van de identiteit is het Nieuwscentrum op het Spui, trekpleister voor (jonge) creatieve geesten met een uniek aanbod tijdschriften en zines uit de hele wereld.

Workshop Stripreportage

Deze workshop gaat over gebeurtenissen uit het echte leven omzetten in beeldverhalen en sequentiële tekeningen.

De maker van stripreportages beweegt zich tussen kunstenaar en journalist. Daarbij kunnen diverse uitingen ontstaan, van autobiografische dagboekverhalen tot comics tot narratieve journalistiek.

Waar liggen de ethische en esthetische grenzen tussen het afbeelden van realiteit en fictie? En wat is het verschil tussen een interessante gebeurtenis en een interessant verhaal? Maar vooral, wat maakt strip in deze context zo bijzonder?

Joris Bas Backer – foto Renata Chueire, 2021 (c)

Door Joris Bas Backer

Kunstenaar Joris Bas Backer is queer en trans en maakt voor TRANS magazine autobiografische strips en comic-recencies.

Joris groeide op in Nederland, Roemenie en de VS. Als kind bestudeerde hij andere mensen om te weten hoe hij zich moest gedragen; als volwassene schrijft hij verhalen om de wereld te begrijpen. Sinds 2003 woont Joris in Berlijn en sinds 2012 samen met zijn zoontje. Daarover maakte hij samen met Nettmann het stripboek Familienjuwelen. Zijn eerste graphic novel, Kisses for Jet, is een coming-of-gender-verhaal dat zich afspeelt aan het einde van de jaren negentig.

We bespreken verschillende formaten en materialien die in dit veld mogelijk zijn. We gaan eigen figuren uitwerken en aan de hand van opdrachten zelf een strip maken, in een omgeving die safe en empowering is. We werken in groepsverband en individueel en nemen daarvoor veel ruimte voor beschouwingen en besprekingen.

Materialen: middel-zacht potlood 2-3B, gum, lineaal, fineliner 0,3-0,5 en alle andere lievelingstekenmaterialen!

Tijdsduur: 4-5uur, half uur pauze

Zondagochtend/ -middag 15 mei 2022

Inloop 11:00 uur, afsluiting 16:00 uur

Locatie: Redactieruimte TRANS magazine, Amsterdam Centrum

Deze workshop is ook bedoeld voor onze lezers!

Graag aanmelden per email: info@transmagazine.nl. Beperkt aantal plaatsen, dus aarzel niet!

Workshop Grenzeloze verhalen

Hoe schrijf je een levend verhaal met een krachtige structuur? In deze workshop gaan we aan de slag met heldere, persoonlijke beelden en schrijven we grenzeloos binnen een beperkende vorm. Deelnemers schrijven de aanzet tot een kort verhaal en maken een plan om het zelf verder uit te werken. Deze workshop is Nederlandstalig.

Maandagavond 18 april 2022

19:00 – 21:30 uur

Locatie: Redactieruimte TRANS magazine, Amsterdam Centrum

door Valentijn Hoogenkamp

Valentijn Hoogenkamp schreef tien toneelstukken en droeg poëzie voor op Lowlands, de Parade en Oerol. Zijn werk werd bekroond met de El Hizjra Literatuurprijs, genomineerd voor de ITs RO Theater Award en geselecteerd voor Women Playwrights International Stockholm en Interplay Europe Madrid. Hij debuteerde in 2021 met de roman Het aanbidden van Louis Claus, die zeer lovend werd ontvangen in de pers en in De Volkskrant en NRC Handelsblad vier sterren kreeg.

Deze workshop is ook bedoeld voor onze lezers!

Graag aanmelden per email: info@transmagazine.nl. Beperkt aantal plaatsen, dus aarzel niet!

Valentijn Hoogenkamp – foto Lenny Oosterwijk (c)

Eerder voltooide activiteiten

ALEX BAKKER

Trans Erfgoed workshop met de redactie

TAMMIE en FINN

Schrijfworkshop aan TRANS lezers door onze eigen redacteuren

ASA SPLINTER / Be Queerful

Yoga sessie met de redactie.

ALEJANDRA ORTIZ

Trans activist, vluchteling. Een lezing en gesprek over intersectionaliteit.

CHRIS RIJKSEN

Kunstenaar en oprichter van de Transketeers. Een workshop podcast maken.

MARISA VAN VELZEN

Marketing strategie advies en Branddesign sessies

MARTE HOOGENBOOM

Eindredacteur OneWorld en hoofdredacteur HardHoofd.

Gesprek met de redactie over het persoonlijke publiek maken.

ALEX BAKKER

Historicus en schrijver van o.a. Transgender in Nederland en Mijn valse verleden.

Een lezing over transgender geschiedenis en de media.

TANIA BARKHUIS

Voormalig voorzitter COC en GroenLinks Amsterdam.

Een gesprek met de redactie over emancipatie en zelfontplooiing.

JAMES RAE PARNELL

Kunstenaar en curator. Workshop zine maken als community building.

MICHA MEINDERTS

Schrijver van Aldus Sybren, een autobiografische roman over volwassen worden na transitie.

Een workshop schrijven.

MOUNIR SAMUEL

Journalist en schrijver van o.a. Ongemakkelijke gesprekken.

Een masterclass over gesprekstechniek en een gesprek over locational self.

MAXIM FEBRUARI

P.C.Hooftprijs-winnend schrijver, filosoof, jurist, kunsthistoricus, auteur van De maakbare man.

Een groepsinterview door de redactie.

Lezingen/coaching/rondleiding/workshops door allies

LISETTE VAN EIJK

Hoofdredacteur VICE Benelux. Gesprek met de redactie over identiteit van je medium.

IEBELE VAN DER MEULEN

Hoofdredacteur L’HOMO, art director LINDA. Geprek met de redactie over de praktijk van het bladenmaken, tekst&beeld, invalshoek.

KHALID AMAKRAN

Fotograaf. Fotografie workshop en rondleiding tentoonstelling in FOAM.

LISA PETERS

Journalist, Podcastmaker. Gouden regels voor beginnende schrijvers/journalisten.

WARD WIJNDELTS

Hoofdredacteur Vrij Nederland. Gesprek over o.a. Digital First strategie.

HARM EDE BOTJE

Onderzoeksjournalist. Gesprek over research doen en interviewen.

AAFKE VAN DER LIPPE

Marketing strateeg in de media industrie. Workshop digital marketing.

MARIEKE DE RIDDER

Oprichter Schrijversvakschool, schrijfcoach. Workshop schrijven, met coaching.

TINO STUIJ

Televisiemaker, conceptontwikkelaar, journalist. Klankbord redactie TRANS#3.