TOP

Lees

De meeste van mijn vrienden worden gewoon bij hun eigen naam genoemd, maar bij mij gebeurt er iets vreemds: mensen spreken me aan met wat ze denken dat mijn naam is, of ze noemen me hoe zij me willen noemen.

Om meer te leren over zines en wat ze kunnen betekenen voor mensen die zich als trans identificeren, sprak ik met doorgewinterde zinester James Rae Parnell. Het mondde uit in een gesprek over community, zines en ballroom subcultuur en onwaarschijnlijke allies.

Lang had hij uitgekeken naar de dag dat hij meerderjarig zou zijn en geen toestemming meer nodig had van zijn ouders bij allerlei zaken. Hij hield het ternauwernood uit in zijn gezinssituatie en was steevast van plan zodra het kon zijn eigen pad te kiezen. 'Ze hebben weleens tegen me gezegd dat 'transgenders' de doodstraf verdienen.'

Zoals zoveel trans mensen leefde ik voornamelijk in mijn hoofd, en was ik me alleen in de sportschool bewust van mijn lichaam. Dus omdat ik meer een denker was dan een voeler, leek het me logisch dat ik niet die drang had om mijn lichaam iets te laten doen met andere lichamen.

'Ze noemen me ‘Mama Barb’. Het is altijd volle bak hier in huis. Er komen dagelijks lhbtiq+-vrienden van mijn kinderen over de vloer. Ze komen ook wel eens wanneer mijn kinderen niet thuis zijn, om te praten met mij.'

'Ooit was ik een gepassioneerd sekswerker en nu ben ik de trotse eigenaar van een hondentrimsalon in Amsterdam.' Nayra vertelt over haar geschiedenis: van werken op straat in de '80-er jaren in Madrid, tot aan haar recente carriereswitch.

Ondanks al het werk dat ik had gestopt in het helen van mijn relatie met mijn lichaam, had ik niet door dat de lichaamsdysmorfie en geïnternaliseerde vetfobie hadden verborgen wat ik diep van binnen daadwerkelijk haatte aan mijn lichaam.

Binnen een tijdspanne van ongeveer een jaar heb ik drie coming outs de kast uitgemieperd: ik bleek queer, ik heb ASS en ik ben non-binair.

In gesprek met Kutmannen over voorbinddildo’s, linkse bubbels en werelddominantie. Wat begon als een pitch voor een podcast is nu een succesvol YouTube-kanaal en een Instagram-account met ongeveer 3000 volgers.

Ik vluchtte uit mijn geboorteland Koeweit waar mijn vrijheid en veiligheid op het spel stonden, omdat ik opkwam voor de gelijke behandeling van transgender personen. De acties van mijn voorgangers Sylvia Rivera en Marsha P. Johnson inspireren mij. Zo ook die van de Nederlandse, in Libië opgegroeide Tania Barkhuis.

Ik ben dichtgenaaid. Bloed sijpelt mijn schoen in. Ik schreeuw het uit van de pijn. Middenin de Albanese heuvels duw ik de fiets knarsetandend de helling op, terwijl Amma naast me loopt. Zonder haar was ik nooit in deze situatie beland.

Lisa is sinds een kleine vijf jaar ‘Lisa’ na een huwelijk van meer dan dertig jaar in de rol van man. In chUrch voelt ze zich thuis en geniet zij van alle aandacht die zij krijgt. Lisa bezoekt ook weleens de speelruimtes in de club. Als ik haar vraag wat zij verstaat onder een safe space, zegt Lisa dat die