What the gender!?

Gender en hoe wij daarover denken, heeft mij altijd gefascineerd. Ik leg de basics van ‘gender’ en verwante begrippen hier uit. Voor mezelf en voor anderen. Voor de duidelijkheid: ik spreek vanuit een westers en bovendien persoonlijk perspectief.

‘Hen is een kip’

Binnen een jaar tijd werd het nieuwe woord ‘anderhalvemetersamenleving’ een ingeburgerd begrip. We zijn in staat om ons taalgebruik razendsnel bij te schaven of aan te vullen waar dat nodig is. Waarom zo lang discussieren over ‘hen’ als gekozen voornaamwoord?

Aldus Ana Paula

Column door Ana Paula Lima.
“Daarom wil ik tegen alle trans personen en mijn biculturele trans vrienden in het bijzonder zeggen: We hebben een belangrijk instrument in handen, namelijk onze stem! Gebruik deze op 17 maart, als je wilt dat de verandering die onze gemeenschap zelf al in beweging heeft gezet, wordt voortgezet.”

Dubbele diagnose: autisme en genderdysforie

Voordat ik bij het Amsterdam UMC mijn transitietraject startte, was bij mij vastgesteld dat ik een vorm van autisme heb. Zowel in de trans mannen groep die ik begon te bezoeken als in social media groepen, ontmoette ik veel mensen die dezelfde ‘dubbele diagnose’ droegen. Mijn vragen hierover heb ik afgevuurd op twee wetenschappelijke experts op dit gebied.