TOP

Cultuur&Religie

Op dit moment is Becoming Ovartaci in het Cobra-museum te zien. Het is de eerste overzichtstentoonstelling van Ovartaci’s schilderijen, tekeningen, sculpturen en poppen in Nederland, met veel werken uit privécollecties die nooit eerder vertoond zijn. In bijna al het werk van Ovartaci worden mensen, dingen, dieren met elkaar verbonden en versmolten. Perspectief is niet altijd wat het lijkt. En Ovartaci

'We zijn begonnen met de Trans Pride in 2014, daar zagen we dat kunst heel erg verbindt en dat gedurende ons negen dagen tellende programma steeds meer creatieve mensen uit hun schulp kropen'.

Om meer te leren over zines en wat ze kunnen betekenen voor mensen die zich als trans identificeren, sprak ik met doorgewinterde zinester James Rae Parnell. Het mondde uit in een gesprek over community, zines en ballroom subcultuur en onwaarschijnlijke allies.

Joods en queer, hoe verenig je dat? Vaak worstel ik met de gedachte dat mijn Joodse identiteit en gender non-conformiteit niet tegelijk kunnen bestaan.

Geboren worden in een streng christelijk gezin, of je jeugd op een katholieke school doorbrengen: hoe groot is de impact daarvan op je zelfbeeld als transgender? Dave - zelf nog steeds worstelend met vragen rondom zijn geloof en transzijn - interviewt drie ervaringsdeskundigen, onder wie een theoloog.

Samoaanse fa’afafines, Albanese burneshas, Zapoteekse muxes en Zuidoost-Aziatische hijra’s komen voorbij als ik door deze tentoonstelling wandel.

In deze podcast aflevering een gesprek met kunstacademie student en activist Charly: Non-binair transgender kunstenaar in Groningen. Over het collectief als de ideale leef- en werkvorm voor kunstenaars en het gematigde klimaat op de kunstacademie.

Zolang ik me kan herinneren, heb ik een fascinatie voor andere culturen. Toen ik ontdekte dat ik transgender was, begon ik me af te vragen hoe trans zijn er in andere culturen uitzag. In samenlevingen waar geen medische interventie mogelijk is bijvoorbeeld.

De positie van Nederland als voorloper sinds de opening van de eerste transgenderkliniek ter wereld in 1975, is tanende. Toch wordt ons land nog steeds als transvriendelijk beschouwd. In andere delen van Europa krijgen transgender personen namelijk beperkingen opgelegd die onmenselijk zijn en de transfobie aanwakkeren.