TOP

De kracht van ‘trans art school’

De kracht van ‘trans art school’

Na een valse start in 2019 (door je-weet-wel) is de Trans Art School van TransAmsterdam inmiddels uitgegroeid tot een veilige plek voor creatieve ontwikkeling. Ik ben blij dat ik voor mijn eerste artikel in TRANS magazine met voorzitter Yvo Manuel Vas Dias in gesprek mag. Als liefhebber van alles creatief, ben ik benieuwd wat de Trans Art School te bieden heeft. 

“TransAmsterdam is begonnen met de Trans Pride in 2014,” vertelt Yvo. “Daar zagen we dat kunst heel erg verbindt en dat steeds meer creatieve mensen uit hun schulp kropen. We hadden negen dagen tijdens de pride met iedere dag een ander programma. Soms kwamen mensen heel verlegen binnen, maar als ze dan op het podium stonden werd het een heel ander iemand. Of het nou met muziek, poëzie of film was, je zag echt opeens een artiest opkomen. Dat was zo mooi om te zien, dat we hier het hele jaar door iets mee wilden doen.”

Toen andere organisaties Trans Pride in 2019 overnamen, kwam hier ook de tijd voor. “We hadden een vergadering met een aantal vrijwilligers en artiesten van TransAmsterdam en zijn gaan brainstormen. Daar is ook de naam Trans Art School bedacht en vervolgens zijn we het verder gaan ontwikkelen. Dit is voor en door trans personen gedaan. Het bestuur bestaat ook alleen uit trans personen, want het is heel belangrijk dat we ons eigen beleid maken. TransAmsterdam doet meerdere dingen waar cis personen hartelijk welkom zijn, maar niet in het bestuur. Ook mogen cis personen niet deelnemen aan activiteiten van de Trans Art School om een zo veilig mogelijke omgeving voor trans en non-binaire personen te creëren.” 

Één van de dingen die TransAmsterdam ook organiseert is InClusion. “We organiseren iedere laatste vrijdag van de maand het Trans and Friends Café InClusion. Deze avond vindt plaats in The Manor Hotel in Amsterdam en is een netwerk- en ontmoetingsplaats waar je jezelf kan zijn. Naast creatieve workshops en een café avond, gaan we ook boksworkshops organiseren. We hopen dat we trans personen hiermee kunnen helpen in hun kracht te staan. Dat sluit eigenlijk aan bij de Trans Art School en de broedplaats die we daarmee willen bieden.” Hier blijft het echter niet bij. “Onze derde pijler is dat we een platform en podium willen bieden voor trans artiesten. We hebben best een groot internationaal netwerk dat we gebruiken om trans artiesten aan elkaar te koppelen als ze willen samenwerken, maar ook om artiesten aan (grotere) organisaties te koppelen. Het is tijd dat trans artiesten ook ruimte krijgen buiten de queer community.” 

TransAmsterdam, foto Rinia van Wijck

Het is mooi om te horen hoeveel passie Yvo voor deze organisatie heeft. Hij bruist dan ook van de toekomstplannen. “Ik zou graag willen dat we een broedplaats blijven voor beginnende artiesten maar ook voor mensen die gewoon iets willen leren. Daarbij heb ik hele grote wensen, maar we doen het stap voor stap. Het zou heel mooi zijn als artiesten die bij ons beginnen een plek krijgen op grote podia. Maar omdat veel mensen die bij ons komen pas net beginnen, willen we meerdere workshops van dezelfde discipline gaan aanbieden. We zouden bijvoorbeeld tien lessen spoken word kunnen geven en dan een dichtbundel maken. Of, muzieklessen en dan een plaatje maken, misschien wel een hele theaterproductie. In dat soort langere ontwikkelingstrajecten gaat natuurlijk wel veel meer tijd zitten. Dat willen we niet overhaasten want daar is het te kostbaar voor.” 

Als ik vraag wat TransAmsterdam zo bijzonder maakt beginnen Yvo’s ogen te stralen. “Vooral de mensen en hoe ze zich ontwikkelen. Als ik kijk naar onze vrijwilligers is dat een mix van hele verschillende mensen. Toen Lucette uit ons team overleed, was goed te merken dat we ondanks onze verschillende ervaringen wel heel hecht zijn. De familie van Lucette had ons gevraagd om de uitvaart te organiseren. We waren daar tijdens Café InClusion mee bezig en zelfs twee vrouwen die Lucette nooit hadden ontmoet wilde helpen, omdat ze alles voor hun zuster willen doen. Diezelfde vrouwen coördineren nu Café InClusion en zijn echt in hun kracht komen te staan. Als ik dat zie, ook bij de deelnemers van de Trans Art School, vind ik dat heel erg waardevol. Ik zie hoe mensen zich in onze community ontwikkelen en dan sterker in de maatschappij staan. Community is zo belangrijk, het geeft zo veel steun in nare tijden, maar ook om vrolijke dingen te vieren zijn we er voor elkaar.”

Na het gesprek met Yvo ben ik nog enthousiaster om een keer naar de Trans Art School en café InClusion te gaan. Het klinkt als een hele fijne en veilige ruimte om je creativiteit te ontwikkelen en vrienden te maken.

Yvo Manuel Vas Dias, foto Chadi Wehbe

Post a Comment