TOP

T4T – What’s the tea?

T4T – What’s the tea?

Gevoelige kanten van mezelf die achter slot en grendel lagen, liet ik aan het licht komen om geliefkoosd en bewonderd te worden. Zowel verbaal als non verbaal. Ik hoefde weinig uit te leggen en dat was een verademing. Dit gevoel ervaarde ik als non-binair trans masc persoon toen ik met een ander trans persoon begon te daten.

Zeker tijdens het begin van mijn hormoontransitie vond ik het moeilijk om mensen toe te laten. Ik liet een rol los en wilde graag gezien worden, maar dat betekende dus… mezelf laten zien. Niet makkelijk, vooral niet met ervaringen achter de rug waarin dat niet altijd goed uitpakte.

Tijdens het navigeren van mijn eigen ervaring en gendergevoelens én hoe anderen mij zagen, zag ik de term T4T steeds vaker voorbijkomen, in mijn omgeving en op datingapps. Of misschien viel het me meer op omdat ik zelf meer op zoek was naar herkenning en community. Want nieuw is het niet.

De term T4T staat voor trans for trans werd voor het eerst genoemd in de Craigslist personals van de vroege 2000’s. Met deze term konden trans personen zich onderscheiden van de binaire man/vrouw hokjes en zo elkaar, voornamelijk voor hook ups, vinden op het platform.

Inmiddels is de term uitgegroeid tot een framework waarin trans personen met elkaar in verbinding komen voor allerlei doeleinden: community, vriendschappen, samenwerkingen, relaties, seks. Een vorm van solidariteit waarin thema’s als (zelf)liefde, zorg, begrip, plezier en helen centraal staan, in een wereld waarin dit zeker niet vanzelfsprekend is. In de stad waar ik woon zijn er uiteenlopende initiatieven voor T4T en/of trans, inter & non-binaire mensen te vinden. Om ervaringen en tips uit te wisselen of om bijvoorbeeld samen kunst of muziek te maken.

Bijna een jaar geleden begon ik na een jarenlange pauze weer met het smeren van testosterongel. Daarbij kwamen allerlei gevoelens omhoog en ik kon niet wachten op de veranderingen. Ik inspecteerde dagelijks mijn gezicht en lichaam. Zelfs de veranderingen waar ik eerder niet op zat te wachten gaven me een gevoel van euforie. Zoals de donshaartjes op mijn bovenlip die langzaam een schaduw begonnen te vormen. Er waren ook dingen waaraan ik moest wennen. Zoals bottom growth en het veranderende gevoel bij orgasmes. Het voelde alsof ik seks en wat werkt voor mijn lichaam weer opnieuw moest uitvinden op mijn 35e.

Aan de ene kant was ik heel horny door de toename van testosteron in mijn lichaam, aan de andere kant voelde ik me extra kwetsbaar en wilde ik sommige veranderingen nog even voor mezelf houden. Rond die tijd begon ik te daten met een ander non-binair trans masc persoon die ook vrij recent met hormonen was begonnen. We hadden veel raakvlakken. Het voelde goed om dingen te delen met iemand die begreep waar ik het over had en wist hoe dat voelde. Met glinsterende ogen bespraken we onze lichamelijke veranderingen met elkaar en waren we elkaars cheerleader.

“Ik voelde een ademruimte om mezelf te zijn zonder alle antwoorden te hebben:”

Met hen voelde de handelingen in bed die ik lange tijd ontweek compleet anders. Ik maakte me minder zorgen over hoe mijn lichaam gelezen werd en ervaarde een ademruimte om mezelf te zijn zonder alle antwoorden te hebben. Alsof we samen een ruimte creëerden waarin lichaamsdelen geen gender hebben en waar alles mogelijk is, zolang het goed voelt.

Het was het begin van een ontwikkeling waarin ik mensen weer langzaam kon toelaten. Mede door de veilige omgeving die ik ervaar met trans en queer geliefden en vrienden, leer ik om meer te communiceren. Ik vraag bij nieuwe geliefden bijvoorbeeld welke taal, benamingen en koosnamen ze graag horen, of willen uitproberen. Waar ik moet opletten, welke grenzen bekend zijn en hoe we die aangeven. Ik deel van mezelf hoe ik wel en niet genoemd en aangeraakt wil worden. Op deze manier kunnen we rekening houden met dysforie en dingen doen en ontdekken die voor euforie kunnen zorgen.

Ik date ook cis mensen, maar met enige voorzichtigheid. Vereiste is voor mij: een openheid en ruimte om mijn realiteit te zien, zoveel mogelijk zonder aannames en met enige fijngevoeligheid en basiskennis. Is die bereidheid er niet en voelt het niet goed, dan luister ik naar mijn onderbuikgevoel en loop ik eerder weg.

Deze check met mijn onderbuikgevoel hanteer ik eigenlijk bij iedereen, ongeacht of iemand trans of cis is. Of ik me veilig bij iemand voel, hangt van verschillende dingen af. En zelf een veilig persoon zijn voor andere mensen vergt werk, zelfreflectie en verantwoordelijkheid nemen. De ongelijkheid in de wereld zien we ook in onze community, waardoor het niet vanzelfsprekend is dat T4T voor iedereen werkt.

Verschillende ervaringen
Mijn ervaring is niet de ervaring van anderen. Ik denk dat we door het delen van onze ervaringen met elkaar, herkenning kunnen vinden en kunnen leren. Hoe denken andere mensen uit de gemeenschap over T4T?

Anoniem (hen/hun/hij):
Sinds ik begonnen ben met T4T daten, wil ik niet terug naar wat ik daarvoor heb gedaan. Ik voel me sneller op mijn gemak bij andere trans personen en voel ik me dan bijvoorbeeld comfortabel genoeg om mijn binder uit te doen. Ik denk dat er iets heel speciaals en helends is aan T4T. Of iemand nu non-binair, trans fem of trans masc is. Ik denk dat wanneer je beide een andere relatie tot geslacht hebt buiten het binaire gendersysteem: je elkaars lichaam, taal en realiteit beter kunt navigeren samen.

Dorothea Delana (zij/haar)
T4T speelt zeker een belangrijke rol in mijn leven maar niet een dominante rol. De demografie van mijn seks- en liefdesleven reflecteert de sociale flinta* evenementen die ik bezoek. Er zijn zoveel factoren die bijdragen aan het karakter van een persoon, aan de aantrekkingskracht, de connectie en seks. Voor mij zou het te simplistisch zijn om een definitief statement te maken. Elke individuele ervaring is anders en heeft zijn eigen voordelen, ongeacht of een persoon trans, cis of iets anders is.


Em Daniels (hen/hij):
Daten met andere trans personen is voor mij heel herstellend geweest. Ik ben niet iemand die zich erg mannelijk presenteert, maar de trans personen in mijn leven verwachten ook geen borsthaar of een diepe stem. Ze bezitten een level van begrip dat ik alleen maar als bevrijdend kan omschrijven. Er zijn geen regels, ik kan spelen met traditionele genderrollen zonder me zorgen te maken over perceptie en doelgerichte seks bestaat alleen als een spel. Bovendien weet je nooit wie de g-string aantrekt. Het is een sexy, gay chaos waarin het enige dat uitmaakt de huid is tussen jou en de kennis dat niemand je in een hokje probeert te stoppen. 

Max (hen/hun):
Om je te kunnen overgeven aan iemand is een safe space nodig, die we zelf kunnen maken in een wereld waar een tekort aan aandacht, liefde en empathie heerst. T4T is meer dan sensueel of seksueel. Het is een belichaming van de wil om menselijke complexiteit te accepteren.

Als je als trans of genderdivers persoon je weg probeert te vinden in een binaire wereld, is er geen standaard plattegrond. Berichten in de media zijn vaak over ons geschreven en eendimensionaal. Van elkaar horen, buiten de mainstream verhalen om, is daarom extra belangrijk. Van onszelf en elkaar een prioriteit maken is een radicale daad en kan helpen om elkaar te zien en gewoon te zijn in al onze facetten, zonder alle antwoorden paraat te moeten hebben.

Meer lezen: 

Essay: https://medium.com/@transphilosophr/t4t-and-the-micropolitics-of-trans-liberation-357df39df017

Artikel/interviews: https://prismreports.org/2023/04/05/trans-people-are-taking-care-of-their-own/

De T4T uitgave van het academische magazine TSQ: Transgender Studies Quarterly: https://read.dukeupress.edu/tsq/article/9/1/1/294561/Meanwhile-t4t

Post a Comment