TOP

Geen dysforie en geen schaamte

Geen dysforie en geen schaamte

Fotografie An Smid

In gesprek met Kutmannen over voorbinddildo’s, linkse bubbels en werelddominatie

Wat begon als een pitch voor een podcast is nu een succesvol YouTube-kanaal en een Instagram-account met ongeveer 3000 volgers. Kutmannen is een passieproject van twee trans mannen: Bappie Kortram en Jason Regeling, en een cis man: Justin Kamstra. Daarnaast is het team recent uitgebreid met nog drie trans personen: Thomas, Lela, en ikzelf.  
Bappie, Jason en Justin vormen de kern van Kutmannen. Zij bedenken, filmen en editen de YouTube-video’s en houden de Instagram-pagina draaiend. Lela maakt korte video’s waarin hen trans termen uitlegt, zoals genderdysforie en transitie, en Thomas is de baas over de Kutmannen TikTok-account. Ik schrijf content voor de Instagram-pagina en zorg voor de Nederlandse ondertiteling bij de YouTube-video’s. 
De video’s op het Kutmannen-kanaal zijn brutaal en veelzijdig. Uiteenlopende onderwerpen worden besproken, van relaties tot sporten en van mentale gezondheid tot transitieverhalen. Deze onderwerpen komen aan bod in video’s waarin Bappie en Jason vragen beantwoorden van nieuwsgierige cis mensen. Denk aan vragen als: wat vind je van de term ‘ombouwen’? Of: wanneer vertel je aan je date dat je trans bent? Naast deze Q&A-video’s maken ze ook video’s waarin gasten langskomen voor interviews, of video’s over hoe je met make-up je gezicht er masculiener uit kunt laten zien.
Voor iemand zoals ik die trans is en veel tijd doorbrengt op YouTube en Instagram is Kutmannen enorm belangrijk. Er is online namelijk weinig goede representatie te vinden van transmasculiene mensen. Bovendien zijn de video’s van Kutmannen heel deelbaar. Heeft iemand een vraag waarvoor ik geen tijd of emotionele ruimte heb of waarin ik geen zin heb? Hier heb je een leuke video, veel plezier!
Voor iedereen die het fenomeen Kutmannen niet kent, of er wel mee bekend is maar er meer over wil weten, ga ik hier in gesprek met de twee voormannen van Kutmannen: Bappie en Justin.
Waar staat Kutmannen voor? Hoe reageren mensen op Kutmannen? Krijgen ze veel online haat over zich heen? En op welke video zijn ze het meest trots? Voor het antwoord op deze vragen, ging ik op bezoek bij de filmlocatie in Amsterdam.

Laten we bij het begin beginnen: wat is Kutmannen?

Bappie: Kutmannen is een ervaring. Simpel gezegd: ik ben een grove motherfucker die dingen graag grof zegt, en ik vind dat er over het algemeen te teer over transonderwerpen wordt gepraat. Soms moet je gewoon straight up zeggen: dit is trans, dit is een operatie, dit is waarom je transfoob bent. Wij willen graag dat cis mensen ons vragen stellen. Het maakt niet uit hoe grof of hoe dom, wij zullen antwoord geven. 

We merken dat cis mensen bang zijn om bepaalde vragen te stellen, want dan zijn ze hashtag cancelled. Door het Kutmannen te noemen verlagen we zelf alvast de drempel: wij zijn mannen met een kut. Zo zetten wij de toon door er zelf grof in te gaan. Ik heb geen dysforie en ik heb geen schaamte, dus kom maar op met je vragen.

Is dat het doel van Kutmannen: vragen beantwoorden?

Bappie: Het doel is vooral ervoor te zorgen dat trans zijn zo genormaliseerd wordt dat niemand er meer door verrast is. Wanneer iemand uit de kast komt dat het gewoon zo is van: cool, de barista bij Starbucks ook. En het tweede doel is natuurlijk die berg met YouTube-geld, maar niet heus!

Jullie zijn vooral actief op Instagram en op YouTube en jullie maken voornamelijk video’s. Waarom hebben jullie voor film als medium gekozen?

Bappie: Het oorspronkelijke idee voor Kutmannen was een podcast. Ik kende op dat moment geen video-editor en ik had geen zin om dat zelf te gaan doen, dus audio leek mij makkelijker.

Want dat hoef je natuurlijk niet te editen!

Bappie: Nee, daar gooi je gewoon wat pauzes tussendoor en klaar! Dus ik pitchte het podcast-idee tijdens een workshop voor TRANS magazine waar mediamaker Tino Stuij bij aanwezig was. Tino zei: jij hebt geen stem voor radio, maar je hebt wel een hoofd voor tv. Toen heb ik op YouTube gezocht of er al Nederlandse trans mannen bezig waren en kwam er achter dat het vooral de vrouwen zijn die het beeld bepalen – denk aan Alice Olsthoorn, Jessie Maya en Nikkie de Jager. Verder heb je natuurlijk de Transketeers, maar die zijn de laatste tijd wat minder op YouTube te vinden, dus voor de Nederlandse trans mannen was zeker nog een plek te veroveren op YouTube.

En toen had je een editor nodig. Hoe kwam je bij Justin terecht?

Bappie: Voor de eerste video die we hebben gemaakt, in 2019, kwam ik via YouTuber Didi Shanna bij Justin, want hij edit video’s voor haar. Kutmannen is mijn brain child, maar Justin is de stiefvader.

Justin, ik ben vooral benieuwd hoe het voor jou is om als enige cis persoon in een team met allemaal trans mensen te werken.

Justin: Het is qua samenwerking niet heel anders dan in een team met cis mensen, maar er zijn natuurlijk andere gesprekken gaande. Dat is logisch. Voor mij is het vooral best veel vragen stellen.

Bappie: Jij bent ook handig voor de vertaalslag. Als trans mensen onderling weten we vaak precies waar het over gaat als we het over een mastectomie of een packer hebben. Jij zit daar dan van: wat is dit nou weer? 

Justin: Ja, er worden best snel dat soort termen gebruikt die de meeste cis mensen niet kennen.

Bappie: Ook als we in een aflevering te diep gaan ben jij er om ons terug te halen. Als jij de weg kwijt bent dan weten we dat we moeten versimpelen, want als Justin het niet snapt dan snapt de gemiddelde cis kijker het ook niet.

En dan schiet je natuurlijk je doel voorbij als je cis mensen probeert te informeren.

Bappie: Ja. De dingen die voor ons superlogisch zijn, zijn voor cis personen vaak helemaal niet vanzelfsprekend. Het is heel fijn om Justin erbij te hebben om ons op onze blinde vlekken te wijzen.

Hoe verdelen jullie nu je aandacht tussen YouTube en Instagram?

Bappie: Het is nu fifty-fifty. De twee voeden elkaar, want we krijgen de vragen vooral via Instagram en die beantwoorden we dan in een YouTube-video. Zodra iets op YouTube staat linken we daar naar op Instagram en zo komen er weer nieuwe vragen binnen. Waar we nu tegenaan lopen is dat onze volgers bestaan uit onze supporters, en dat zijn met name linkse trans mensen en allies

En dat is niet de doelgroep die je wilt bereiken.

Bappie: Het is superfijn dat we zoveel mensen hebben die ons steunen, maar uiteindelijk willen we de onwetende cis mens helpen te begrijpen wat trans zijn betekent. We moeten een manier vinden om buiten onze linkse bubbel te gaan en mensen te vinden die ons vragen willen stellen. Maar tegelijkertijd moeten we voorkomen dat we de FvD-aanhangers en Caroline Franssen-fanaten aan onze broek krijgen en we in discussies verzanden met mensen die vinden dat wij niet zouden mogen bestaan. Dat is best lastig.

Wat voor reacties krijgen jullie op Kutmannen?

Bappie: We krijgen veel berichten van moeders van trans kinderen die ons bedanken voor de video’s, want nu begrijpen ze hun kind beter. Dat is natuurlijk fijn om te horen, zeker als we vragen beantwoorden die je kind zelf misschien liever niet wil beantwoorden, over seks bijvoorbeeld. Ik leg wel aan je moeder uit wat een voorbinddildo is, zodat jij dat niet hoeft te doen.

Verder lezen? Het volledige interview met Kutmannen verschijnt in ons nieuwe print magazine! Wij werken er hard aan om dit voor de kerst te laten uitkomen. Wil je ons daarbij supporten? Doneer (pre-order) en kies een tegenprestatie op Voordekunst!