TOP

Serie

Bij het starten van de nieuwe column, besefte ik dat hoe ik transjoy ervaar, natuurlijk maar een deel is van de veel bredere ervaring van transjoy. In de vorige column benoemde ik wat voorbeelden van dingen die mij transjoy geven. Als non-binair, masculine-presenting persoon heb ik minder verstand van het perspectief op transjoy door trans vrouwen en femmes. Maar nu

In deze rubriek laat historicus Alex Bakker zijn licht schijnen op de geschiedenis van trans personen in Nederland aan de hand van objecten, foto’s, beelden en verhalen. Ditmaal een stuk opheldering over de achtergronden van de nieuwe transgenderwet. Met een oproep om de geschiedenis recht te doen.

Transjoy is revolutionair. Door juist het stukje van jezelf te vieren waar je in de maatschappij op gemarginaliseerd wordt, laat je zien dat de normen die daarin gehanteerd worden niet nodig zijn om gelukkig te zijn.

Tabi is een toegewijde wielrenner en spreekt zich uit voor transinclusieve sport door middel van hun werk bij Pride & Sports. We praten over het mooie en belangrijke werk dat Tabi voor onze gemeenschap doet.

Van 30 juli t/m 7 augustus is het weer Amsterdam Pride, dit jaar met het thema My Gender, My Pride. Dat het woord gender centraal staat - zij het ruimer bedoeld dan transgender - is niets minder dan een historische verschuiving.

Het werk van Mavi Veloso wordt vertoond in zowel de underground scene als in musea. Ana Paula Lima spreekt Mavi over de achtergrond van haar veelomvattende project Travesti Biológica.

'Als we een maatschappij voor iedereen willen creëren, dan zullen we met elkaar in gesprek moeten gaan over transfobie. Op buurtniveau, maar ook met collega's of klasgenoten.'

'Daarom wil ik tegen alle trans personen en mijn biculturele trans vrienden in het bijzonder zeggen: We hebben een belangrijk instrument in handen, namelijk onze stem!'

Ryan (non binair trans) en David (cis) zijn een gelukkig paar en inmiddels ouders van een genetisch eigen kind. Op de weg hiernaartoe deelden zij in een briefwisseling hun gedachten en gevoelens met elkaar, en met ons.

Ryan (non binair trans) en David (cis) zijn gelukkig getrouwd en nu een aantal maanden zwanger. In een persoonlijke briefwisseling delen zij hun gedachten en gevoelens met elkaar, en met ons.

Ryan (non binair trans) en David (cis) zijn gelukkig getrouwd en nu een aantal maanden zwanger. In een persoonlijke briefwisseling delen zij hun gedachten en gevoelens met elkaar, en met ons.

Ryan (non binair trans) en David (cis) zijn gelukkig getrouwd en nu een aantal maanden zwanger. In een persoonlijke briefwisseling delen zij hun gedachten en gevoelens met elkaar en met ons.