TOP

It’s time for joy!

It’s time for joy!

Illustraties door Lucas Braak

Het zit ‘m in de kleinste dingen. Wanneer ik een nieuwe haar in mijn snor of baard ontdek, wanneer ik mijn shirt uit kan trekken op een warme dag, bij het zien van een zichtbaar opgezette ader op mijn onderarm, wanneer iemand mijn voornaamwoorden juist gebruikt of wanneer ik met mijn handen over mijn platte borstkas ga. Transjoy zit hem soms in de kleine dingen.

Transjoy is de vreugde of euforie die iemand kan ervaren bij hun genderidentiteit.
Het gaat over het (re)claimen van je identiteit en bovenal het vieren ervan. Over het doorbreken van cisnormativiteit en gendernormen. Het vieren van de ruimte die ontstaat als je juist die normen loslaat en unapologetically jezelf bent.

Het gesprek over transgender personen focust zich te vaak op de lastige kanten van het trans zijn; denk aan de verschrikkelijk lange wachtlijsten, ervaringen met transfobie en geweld en ga zo maar door. Er is genoeg om ons boos over te maken en voor te vechten. Maar het is belangrijk dat er in het gesprek rondom gender niet te veel wordt gefocust op de problemen en obstakels waar trans mensen tegenaan lopen. Dit kan namelijk ten onrechte het idee scheppen dat je als transgender persoon niet gelukkig kunt of zal zijn. Essentieel dus dat er juist aandacht komt voor de enorme levensvreugde en kracht die vrijkomt wanneer mensen zichzelf (kunnen) zijn.

Sinds mijn lichaam dankzij mijn transitie klopt bij mijn genderidentiteit is mijn genderdysforie veranderd in gendereuforie. Waar ik voorheen dagelijks gebukt ging onder ongemak, frustratie en angst, ervaar ik nu dagelijks enorm veel genot, geluk en plezier. Waar ik voor mijn transitie nog wel eens kon denken ‘was ik maar niet trans’, denk ik nu ‘ik zou voor geen goud cisgender willen zijn’. Voor mij is mijn trans identiteit een enorme verrijking in mijn leven. Het geeft me zo’n ander perspectief op de wereld en bepaalde systemen binnen onze maatschappij. Zo heb ik bijvoorbeeld in levenden lijve ondervonden hoe anders mannen en vrouwen worden behandeld. Deze inzichten zijn voor mij een rijkdom. Nu mijn lichaam klopt bij mijn identiteit, lijd ik niet langer onder mijn trans-zijn, maar is het iets wat ik steeds meer ga vieren. Door mijn trans-zijn besef ik als geen ander hoe belangrijk het is om goed in je vel te zitten, om mensen om je heen te hebben die je accepteren, respecteren en zelfs vieren.

Daarnaast is transjoy ook gewoon revolutionair. Door juist het stukje van jezelf te vieren waarop je in de maatschappij gemarginaliseerd wordt, laat je zien dat de normen die daarin gehanteerd worden niet nodig zijn om gelukkig te zijn. Nu er steeds meer informatie beschikbaar is over genderdiversiteit, komen ook steeds meer mensen erachter dat ze zich niet (geheel of uitsluitend) identificeren met het bij geboorte toegewezen geslacht. We zijn met steeds meer. Toch blijven onze verhalen in de media nog te eenzijdig en bovenal laten ze te vaak alleen de negatieve kant zien. Terwijl een van de mooiste dingen aan transjoy is dat je het niet alleen voor jezelf kunt ervaren, maar ook voor anderen.

Als ik een sibbe verliefd zie worden, een relatie (of meerdere) zie krijgen, succesvol zie zijn in hun werk of hobby, maar bovenal als ik ze gelukkig zie zijn.Want wanneer ik mijn trans sibbes joy zie ervaren, groeit de joy exponentieel. En eerlijk is eerlijk, na afgelopen tijd zijn we wel toe aan wat joy.

Post a Comment