TOP

Female & Femme Transjoy

Female & Femme Transjoy

Bij het starten van de nieuwe column, besefte ik dat hoe ik transjoy ervaar, natuurlijk maar een deel is van de veel bredere ervaring van transjoy. In de vorige column benoemde ik wat voorbeelden van dingen die mij transjoy geven. Als non-binair, masculine-presenting persoon heb ik minder verstand van het perspectief op transjoy door trans vrouwen en femmes. Maar nu ik me voor deze column verdiep in de joys of being trans, vind ik het mijn taak om ook andere perspectieven te leren kennen, juist omdat trans vrouwen en femmes de meest gemarginaliseerde groep zijn uit onze gemeenschap. Het is essentieel om ook de andere kant te belichten, om jongere generaties trans vrouwen en femmes hoop te bieden en te laten zien dat ook (juist) zij recht hebben op joy.

Speciaal voor deze column vroeg ik enkele trans vrouwen en femmes wat hen transjoy gaf, en wat dit voor ze betekent. 

Lily (20, zij/haar): “Ik ervaar transjoy wanneer iemand me ‘meid’ noemt, of als ik met vriendinnen ben en er iemand ‘meiden’ of ‘dames’ zegt. Het is zo casual maar geeft me ook echt vlinders. Ik ervaar ook transjoy nu mijn haar eindelijk lang genoeg is dat het mijn rug begint te raken, of wanneer ik mijn gladde nek, kin of wangen voel. Maar ook als ik andere trans vrouwen en femmes zie thriven. Transjoy betekent voor mij dat ik word gezien voor de persoon die ik ben en de vrijheid voel om die persoon te uiten en een plek te geven.“

Ilona (61, zij/haar): “Transjoy komt voor mij tot uiting in het volledig mezelf kunnen zijn. Ik heb mijn medische transitie afgerond en dat kan mij doen huilen van geluk als ik mijzelf naakt in de spiegel zie. Het klopt nu helemaal, ik heb geen onzekerheden meer behalve de ‘normale onzekerheden’ die veel vrouwen ervaren. De joy zit voor mij ook in het mogen delen van mijn levensverhaal aan anderen, onder andere door het geven van lezingen en workshops. Want delen in openheid kweekt begrip en inlevingsvermogen bij ieder die dit onderwerp lastig vindt.”

Ann (31, die/hen/hun): “Wanneer ik een zachte rok tegen mijn benen voel of wanneer ik me knap voel als ik make-up draag, ervaar ik transjoy. Wanneer onbekende vrouwen warm naar me glimlachen voel ik me gezien in mijn femininiteit. Maar transjoy is voor mij ook de kracht die ik kan vinden in zachtheid, speelsheid. De meeste transjoy voel ik, als de ontspanning er is om te kunnen verzachten in wat ik decennia binnen heb moeten houden. Het gaat voor mij ook over loslaten, in het moment kunnen zijn.”

Sharmila (19, zij/haar): “Heel veel dingen kunnen mij transjoy geven. Trans femmes die zichzelf in de spiegel bewonderen, trans mascs die blij zijn met hun nieuwe beharing: trans en non-binaire personen die gendereuforie ervaren, zelfs als ze het niet doorhebben. Transjoy is voor mij het gedeelde genot van gendereuforie en brengt mij ook vaak inzichten over mijn identiteit. Het is voor mij een herinnering dat in een wereld en systeem waarin ons bestaan constant wordt geridiculiseerd, wij de ultieme belichaming zijn van zelfomarming en zelfliefde.”