TOP

Aldus Ana Paula

Aldus Ana Paula

Column

Zeven jaar woon ik nu in het mooie Nederland. Ik voel me hier thuis. Sinds mijn aankomst woon ik in Amsterdam Zuidoost. Hier word ik dagelijks omringd door een grote diversiteit aan culturen en talen, geuren en kleuren. Dat is wat me erg aanspreekt aan het leven hier.

Als bi-culturele trans vrouw zie ik echter wel dat er hier – net als in de rest van Nederland – nog veel verbeterd kan worden voor de transgendergemeenschap. Een optelsom van giftige overtuigingen, angsten en sentimenten in de samenleving onderdrukt ons. De aanwezigheid van xenofobie (vreemdelingenhaat) onder de bevolking, ervaar ik met mijn buitenlandse afkomst als zeer bedreigend. Als latina trans vrouw word ik tegelijkertijd vaak benaderd als lustobject. Daarnaast heb ik in Nederland te maken met racisme vanwege mijn huidskleur.

Transgender onderwerpen zijn in mijn leefomgeving nog steeds een groot taboe. De aanwezigheid van al die verschillende culturen gaat samen met een grote diversiteit aan religies: De Bijlmer heeft de meeste religieuze vierkante kilometers van het land. Als bewoner van dit stadsdeel ken ik talloze verhalen van tieners die hier op straat terecht zijn gekomen, omdat hun genderexpressie op grond van religieuze overtuiging thuis niet geaccepteerd werd.

Niet alleen in Amsterdam-Zuidoost, maar in heel Nederland zien we het geweld, de intimidatie en discriminatie tegen onze gemeenschap toenemen. Als trans vrouw voel ik me daarom vaak onveilig. Ik merk dat er nog steeds erg weinig kennis en sensitiviteit over ‘het onderwerp transgender’ bestaat. De reacties op social media en de manier waarop de media verslag deed van de coming out van Nikkie Tutorials bijvoorbeeld, bewijst hoe onwetend mensen nog steeds zijn.

Daarom is het zo belangrijk dat er initiatieven zoals IDAHOT zijn: de internationale dag tegen homofobie, bi-fobie, interseksefobie en transfobie, ook wel ‘een wereldwijde viering van seksuele- en genderdiversiteit’ genoemd.

Als we een maatschappij voor iedereen willen creëren, dan zullen we met elkaar in gesprek moeten gaan over transfobie. Op buurtniveau, maar ook met collega’s of klasgenoten. IDAHOT kan daarbij helpen.

Wil je aandacht voor genderdiversiteit in jouw buurt, op jouw werk, of op school? Sluit je aan bij activiteiten, of laat je inspireren om zelf iets te organiseren op, of rondom maandag 17 mei 2021.

Met elkaar kunnen we bijdragen aan een veilige en begripvolle omgeving voor iedere trans persoon. In elke buurt, elke wijk. In heel Nederland.

* De dag is ook wel bekend onder de Engelse afkorting IDAHOBIT (International Day Against Homophobia, BIphobia and Transphobia).

Comments (1)

  • Avatar

    Rica

    Thanks for standing up !

    reply

Post a Comment