TOP

Genderidentiteit

Als ik sport voel ik me soepel, sterk en vrij. Bewegen is een manier om de wereld om je heen te vergeten en helemaal op te gaan in het moment. Toch voelt sport voor mij als trans persoon soms oncomfortabel. In welke kleedkamer of bij welk team hoor ik thuis? Waar zijn alle trans en non-binaire mensen die geen olympische

In januari publiceerde docent Laurens Buijs een opiniestuk in Folia, een aan de universiteit gerelateerd tijdschrift. In dit opiniestuk noemt hij non-binariteit een lege hype. Sindsdien heeft hij zijn platform als sociaal wetenschapper herhaaldelijk gebruikt om hatelijke opmerkingen tegen non-binaire personen te publiceren. De non-binaire gemeenschap van de Universiteit van Amsterdam besloot zich uit te spreken en te pleiten om

In deze fotoserie geeft The Clintess, een model, zangeres en influencer uit Malta, een kijkje in haar transitie als inspiratie en educatie voor anderen.

Dit is voor veel trans mensen een lastige vraag. Ik ga langs bij Kai (37), Roos (20), Max (23) en Mika (31) en luister naar hun verhalen.

What’s in a name? Veel, zeker voor transmensen. Het loslaten van de oude, ‘dode’ naam is voor hen namelijk een belangrijke stap in de zelfontplooiing. Aan de keuze van mijn eigen, nieuwe naam is een lang denkproces voorafgegaan.

Wanneer mensen mij ‘meneer’ noemen word ik vrolijk omdat dit betekent dat ze geen mevrouw zien, niet omdat ze een man zien. Binnen een samenleving die binair is ingericht, is het voor mensen als ik een behoorlijke zoektocht om je plek te vinden.

Gender en hoe wij daarover denken, heeft mij altijd gefascineerd. Ik leg de basics van ‘gender’ en verwante begrippen hier uit. Voor mezelf en voor anderen.

Op achttienjarige leeftijd kreeg Louis Alves groen licht op de genderpoli. De ambitieuze jonge danser besloot alsnog niet in transitie te gaan.

Kan ik mijn trans-zijn ooit helemaal achter me laten? En wil ik dit eigenlijk wel? Hoe open ben en blijf ik over mijn trans-zijn?

Het begrip genderdysforie beinvloedt de beeldvorming over transpersonen. In het publieke debat over transmensen blijft gendereuforie onderbelicht. Het staat niet eens in het woordenboek.

Je zou verwachten dat ik na mijn geslaagde phallo-operatie op een roze wolk leefde. Ik was toch ‘klaar’? De grootste droom die ik ooit heb gehad, was toch uitgekomen? Helaas voelde ik het tegenovergestelde: ik werd onvoorstelbaar depressief.