TOP

Voicemailberichten van trans personen

Voicemailberichten van trans personen

Dit is de voicemail van TRANS magazine, waarop je de uitgesproken meningen en ervaringen van trans personen kunt beluisteren.

Aflevering 1 gaat over: de stem. Hoe verhoud jij je tot jouw stem? Acht mensen hebben een bericht ingesproken.

TRANSCRIPTIE AFLEVERING 1

[intro liedje – vrolijk gitaar deuntje]

[geluid van telefoon toetsen die worden ingetoetst en telefoon die overgaat]

Mars: Hallo, en welkom bij de Genderlijn! Dit is de voicemail van TRANS magazine, waar je de uitgesproken meningen en ervaringen van trans personen kunt horen. Vandaag gaan we het hebben over stem. Wat voor invloed heeft stem op jouw identiteit? Laat jouw bericht achter na de toon!

*beep*

Spreker 1: mijn stem betekent heel veel voor mij als transman. Ik heb al tijdens de sociale transitie geprobeerd om deze te veranderen middels logopedie. Ik vond het echter niet fijn omdat ik dan weer heel erg moest gaan letten op wat ik deed terwijl ik eigenlijk eindelijk mijzelf wou zijn. Dus ik had besloten om het af te kappen en te wachten op de testosteron. Daar ben ik inmiddels een half jaar ben ik die aan het gebruiken. Eigenlijk had ik het geluk dat al na enkele maanden, misschien al na twee, dat mijn stem al zo behoorlijk gezakt was dat het eigenlijk al niet meer mis ging aan de telefoon. Dit betekent heel erg veel voor mij omdat ik best wel behoorlijke stemdysforie had. Dus het geeft mij echt euforie dat die nu lekker laag is en ik hoop natuurlijk dat die nog veel meer zakt in de komende periode. Dus dat is mijn take op de stem!

[voicemail stem: ‘volgende bericht’]

Spreker 2: mijn hormoontherapie is echt aangeslagen tijdens corona, dus mijn stem is in de afgelopen maanden echt behoorlijk gedaald. Dat zorgt vooral voor rare situaties nu als ik met mensen praat die ik al een tijdje niet gesproken heb, dan moeten ze vaak echt even wennen aan mijn nieuwe stem. Ik moet er zelf ook best wel aan wennen, ik kan bijvoorbeeld niet meer meezingen met de liedjes die ik eerst met gemak kon halen. Ik heb ook het idee dat ik wat monotoner ben gaan praten omdat mijn stem wat vaker overslaat. Dan probeer ik wat minder uitschieters te hebben in mijn stem. Ik kreeg voordat ik met hormonen begon ook best wel dysforie van mijn stem en dat is echt helemaal weg nu. Ik ben ook wel benieuwd waar ik uiteindelijk terecht komt qua hoe laag ik kan gaan. Maar ik ben er nu in ieder geval veel en veel gelukkiger mee dan voordat ik met testosteron begon.

[voicemail stem: ‘volgende bericht’]

Spreker 3: hallo mensen, dit is de stem waar ik, ja, dit is iets hoger dan ik vroeger had, maar dat is niet de stem waar ik normaal mee praat maar waar ik dit gesprek nu eventjes mee begin. Moet hier even wat moeite voor doen, om zo te praten, maar ik zal langzaam eventjes overgaan in de manier hoe ik heel graag spreek en hoe ik ook tegenwoordig de wereld in ga. Hoe ik de telefoon opneem, en hoe ik het gewoon prettig vind om met anderen te communiceren. Het leven zit zo vol met kleur en zonder dat dat echt een weerklank krijgt in die lage stem, is zonde! Dat hoort er bij. Die weerklank die krijg je pas als je zelf ook klank aan je stem geeft en je durft hoger gewoon, en meer te geven, en vanuit je middenrif gewoon het woord naar buiten te laten komen zoals het nooit naar voren is gekomen en je gaat gewoon de wereld in, en je praat en het is fantastisch! Nou, als ik opneem, dan praat ik zo, doei! [korte pauze].

Ik merk dat ik het best moeilijk vond om te praten. En als ik het zo terug hoor dan denk ik dat ik mijn stem wat forceer en probeer ik het een beetje hoger te krijgen, en dan zet ik er druk op in mijn keel en dat geeft helemaal geen mooie klank. Ja, het is best een hele lange weg om je stem te veranderen.

Het is ook een stuk persoonlijkheid. Het heeft te maken met hoe je je uit. Met de kracht die je in je lichaam gebruikt, in je core, om je stem gewoon volume te geven. Die core kun je heel krachtig opzetten, zonder dat je je keel inspant. Je kunt het proberen door bijvoorbeeld een b-klank te maken. En die b spreek je dan niet uit, maar die zet je dan eerst even klaar met je ademhaling. Je ademt gewoon in zodat je middenrif op spanning komt, die spanning hou je vast en dan spreek je die ‘b’ niet uit. [ademt in]. En dan die spanning, kan je vastzetten. En als je die spanning dan overbrengt op je keel, en je neusholte en je mondholte, dan ontstaat er dus een vrije beweging vanuit een gecontroleerde luchtstroom. Dan kun je gewoon al praten vanuit een vrijheid, dus niet gedrongen en niet vastgezet in de keel of in de mond. Alles is ontspannen en je kunt gewoon doorpraten omdat je vanuit een bepaalde druk in je middenrif je lucht toestroom gewoon in beweging brengt.

En dat is vooral belangrijk omdat het vastzetten van de keel problemen veroorzaakt. Het geeft ook geen mooie stem, het is niet iets waar je trots op hoeft te zijn, het is ook niet evenwichtig. Af en toe gaat het naar beneden, af en toe gaat het omhoog. Je kunt het ook beter plaatsen als ik achter in mijn keel mijn stem wil laten klinken dan gaat het net zo makkelijk als voor in de mind als ik hier wil praten en gewoon mijn duidelijke articulatie wil laten klinken.

We hebben allemaal een eigen idee over onze stem, maar uiteindelijk is dat ook iets wat veranderen mag. Net als wij in transitie veranderen, mag de stem mee veranderen. Het beste om te veranderen is veel oefenen. Geloof me, ik heb veel te weinig geoefend. En ik merk dat nu ik aan het oefenen sla dat al die techniek en die kennis daaronder, dat dat een plek krijgt. Dus die oefeningen horen er zeker bij. Dus, doe je best, luister goed naar je logopedist en kijk veel op YouTube want er is heel veel hulp, er is heel veel hulp bijvoorbeeld trans voice lessons, er zijn verschillende stemcoaches. En dat moet je gaan volgen maar je moet vooral vooral vooral, oefenen oefenen oefenen oefenen. En dan komt het goed!

[voicemail stem: ‘volgende bericht’]

Spreker 4: wat betekent mijn stem voor mij? Voor mij was mijn stem wel echt een onderdeel van mezelf ook bevestigen van mijn genderidentiteit als trans man. Het startte met testosteron. Toen gebeurde er eigenlijk nog niet zo heel erg veel en het heeft best wel een tijd geduurd voordat die zakte. Waar ik toen ook best wel mee heb gezeten omdat dat gewoon een van de dingen was waarvan ik gewoon heel graag wilde dat het zou gaan gebeuren en een van de dingen waar ik heel erg naar uit kijk. Mijn geluk is toen geweest dat toen die eenmaal begon te zakken, mijn stem ook gewoon binnen een week, zonder over te slaan of iets, volledig gezakt is. Waarna die ook nog wat, gewoon wat volwassener is geworden. Maar sindsdien ga ik ook wel echt met meer zelfvertrouwen ook over straat enzo, omdat ik voor het veranderen van mijn stem wel echt nog vaak misgenderd werd. Dus, het bepaalt niet per se mijn identiteit, maar het was wel een soort bevestiging ervan. Ook naar de buitenwereld toe, en een soort veiligheid om niet meer misgenderd te worden, of in ieder geval minder misgenderd te worden. Dus mijn stem is eigenlijk vanaf het begin af aan best wel belangrijk geweest voor mij.

[voicemail stem: ‘volgende bericht’]

Spreker 5: Ik ben gevraagd om iets over mijn stem te vertellen. Dat vind ik een lastige opdracht omdat voor mij mijn stem wel een beetje onlosmakelijk is van het geslacht waarmee ik geboren ben. Dit is een beetje ingewikkeld. Zoals weinigen andere van hetzelfde geslacht zoals ik ben, is mijn stem gebroken toen ik een jaar of 10/11 was. Ik ben van een sopraan naar een contra-alto gegaan. Er zijn natuurlijk wel mensen van hetzelfde geslacht waarbij de stem dieper wordt, maar je hoort het niet heel vaak. Verder heb ik er wel last van, en dan voornamelijk als het gaat om telefoontjes. Dat dan het algemene beeld wordt gevormd over wie ik zou moeten zijn, op basis van mijn stem. Als ik mezelf, in mijn eigen hoofd, hoor, dan heb ik het gevoel dat ik best wel een diepe stem heb. En voor mij voert die dan dit verhaal. Dus, ik ben ook een zanger, en omdat mijn oude stam niet past bij alto. Ik heb eigenlijk alles wat de alt rollen, en ook zelfs counter tenor rollen gezongen en solo’s gezongen. In mijn verleden. En er zijn ook alten zoals [dylan glyn??] die een heel mooi, voor zijn geslacht, hoge stem heeft. En zulke zangers kunnen me wel wat rustiger laten voelen over mijn stem. En ook, het heeft voor mij geen hormonen te willen volgen heeft ook te maken met dat ik mijn stem, als ik zing ook heel erg fijn vind en heel erg gewend ben. En ik hoef dat niet zo nodig te laten veranderen. Goed, ik denk dat het wel zo’n beetje was.

[voicemail stem: ‘volgende bericht’]

Spreker 6: Goedemorgen TRANS magazine, het is wel grappig om over stem te praten met je eigen stem, vooral als je daar niet heel erg blij mee bent, of je daar goed bij voelt. Ik heb heel duidelijk besloten om geen hormonen te nemen, en daarom bleef mijn stem zoals die is. Voor nu. En het is een, dat is elke keer een vraagstuk. Elke keer aan de telefoon met iemand, wordt je misgenderd. Elke keer in de winkel moet je iets zeggen, dan wordt je duidelijk door die mensen in een hokje geplaatst. Wil ik er iets mee doen, ik wil misschien proberen met een logopedist te werken. Maar ja, het blijft gewoon een vraagstuk, hoeveel tijd en energie wil je daar nog in stoppen, of gewoon vrede er mee zijn dat ik ben wie ik ben, en ik wordt de rest van mijn leven hierdoor misgenderd. Ik ben blij met mijn lichaam nu en dat is eigenlijk het belangrijkste stap, dus ja, stem blijft een vraagstuk. Fijne dag verder.

[voicemail stem: ‘volgende bericht’]

Spreker 7: So, I think voice for me as a trans person is something that is really complicated. Because I feel like voice is so much a part of how people perceive you and how you present yourself. And sometimes I really love my voice, but it’s also one of the bigger sources of dysphoria for me. Especially when I hear myself on a recording or when I am calling with someone. To me my voice does not sound that high because I don’t hear it directly, and then whenever I hear a recording of myself I’m like ‘oh my voice is so high’ and that gives me a lot of dysphoria. That’s what I’m looking forward to the most, to start hormones. I hope it will make my voice drop and that I feel more at home in my own voice. Yeah, I think, that’s what voice means to me as a trans person.

[outro liedje – vrolijk gitaar deuntje]

Mars: bedankt voor het luisteren naar de eerste aflevering van de genderlijn. Wil jij ook jouw stem laten horen? Dat kan! Ons volgende thema is sport. De sportwereld is ingericht volgens een streng binaire man/vrouw verdeling. Wat is jouw mening hierover? En hoe ervaar jij dit als trans persoon? Stuur ons een spraakbericht op whatsapp of laat een voicemail achter op het nummer 0683664554. Tot dan!

[outro liedje – vrolijk gitaar deuntje]