TOP

Kutmannen

Kutmannen

Nieuw transgender YouTube-kanaal — Transmannen Bappie en Jason deden een oproep op social media: Heb je prangende vragen over transgender zijn, stel ze ons! We proberen alle vragen vanuit onze eigen kennis en ervaring te beantwoorden.

Dit resulteerde in het begin van een nieuwe YouTube-serie genaamd Kutmannen. De makers deinsen voor niets terug. Het is hun doel om een plek te creëren waar alle vragen gesteld mogen worden. Tussen neus en lippen door geven ze hun eigen visie op gerelateerde maatschappelijke thema’s.

In de eerste aflevering legt Bappie de basic genderconcepten uit en beantwoordt hij de eerste vragen die hij op de oproep ontving: ‘Hoe heb je seks?’, ‘Hoe kwam je erachter dat je trans bent?’, ‘Val je nu op mannen of vrouwen?’, ‘Als je een penis neemt, mag je dan ook zeggen hoelang die wordt?’ en ‘Wat vind je van de term “ombouwen”?’

In aflevering twee bespreken Bappie en Jason welke dingen je beter niet tegen een transpersoon kan zeggen. Ze geven antwoord op vragen als ‘Hoelang duurt een transitie?’ en ‘Wat zijn de voordelen van als man door het leven gaan?’ en praten vanuit hun persoonlijke ervaring over wat je doet als iemand je misgendered (je hij noemt als je een zij bent, of andersom).

Bappie is negen jaar geleden met zijn transitietraject bij het Amsterdam UMC begonnen (‘het VU’) en Jason pas onlangs. Hun kennis en ervaring wat de benadering en behandeling van de genderpoli is verschilt dus.

In de derde aflevering praten de mannen uitgebreid over de vraag ‘Wat denken jullie dat de reden is voor het hoge zelfmoordcijfer onder transpersonen?’. Ze schetsen verschillende situaties waarin transpersonen zich kunnen bevinden. Ook geven ze antwoord op de vraag ‘Wanneer is een transitie helemaal gerealiseerd?’.

De vierde aflevering gaat over transkinderen en hormoonblokkers, het kiezen van je nieuwe naam en het vertellen van je date over je transverleden, of transzijn.

Heb je zelf een vraag aan Kutmannen? Schrijf deze in de Comments onder een aflevering: Kutmannen op YouTube.