TOP

Rolmodellen

Rolmodellen

Ingrid van Engelshoven schrijft een column voor TRANS magazine 2020

transgender rolmodellen —

‘Onbekend maakt onbemind’, luidt het gezegde.
Je kunt daar van alles van vinden maar zo werkt het bij ons, mensen, nu eenmaal. Het zit erin gebakken – en niet alleen bij starre, conservatieve types. Ook progressieve mensen die een open geest zeggen te hebben, moeten vaak wennen aan dingen die nieuw voor ze zijn.
Laten we het er maar op houden dat dat evolutionair zo bepaald is: voor ons overleven zijn we op onze hoede voor het onbekende. Gelukkig laat onze soort zich niet verlammen door die angst, want we hebben wegen gevonden om daarmee om te gaan.


Rolmodellen zijn daarbij van onschatbare waarde: mensen die hun nek durven uit te steken en een voorbeeldrol durven te vervullen; voorlopers die de weg bereiden voor het nieuwe en ons laten kennismaken met het onbekende.
Rolmodellen als Jessie Maya, Loiza Lamers en Nikkie de Jager zijn echt ontzettend belangrijk voor de acceptatie van transgender personen.
Maar wat Jessie, Loiza en Nikkie voor het grote publiek doen, doen alle transgender personen – op hun eigen manier – voor hun eigen omgeving: laten zien dat je jezelf mag zijn – wie of wat je ook bent.

Ingrid van Engelshoven: Rolmodellen verdienen alle steun!
Ingrid van Engelshoven (voormalig minister OC&W)

‘Eén rolmodel kan meer doen dan duizend regels, voorschriften of wetten’


Ik heb dat zelf in mijn omgeving ook van nabij gezien. In de tijd dat ik wethouder was, had ik een transgender persoon in mijn staf. Ik zag wat dat deed op het stadhuis. Alleen al door er te zijn opende ze mensen de ogen voor de verscheidenheid die de samenleving – soms onopgemerkt – in zich verenigt.
Daarmee was zij voor mij het levende bewijs dat één rolmodel meer kan doen dan duizend regels, voorschriften of wetten.

Onbekend maakt nog steeds onbemind. Dat veranderen we niet zomaar.
Maar elk rolmodel dat ons laat wennen aan het nieuwe, brengt een veelkleurige samenleving waarin ieder zichzelf kan zijn, een heel klein beetje dichterbij.


En dat verdient alle steun!

Ingrid van Engelshoven