TOP

Anders is het nieuwe normaal

Anders is het nieuwe normaal

Anders is het nieuwe Normaal — Film door Evan Hobers

‘Als documentairemaker in opleiding leer je zoeken naar onderwerpen die jou als persoon en maker aanspreken. Het onderwerp ‘gender’ kwam naar boven in mijn films toen ik met mezelf, om datzelfde onderwerp, in de knoop zat. Ik merkte dat ik zocht naar een manier om te verwoorden wat ik voelde, maar dat de communicatie met mensen die niet dagelijks bezig zijn met gender lastiger was dan ik dacht. Veel termen moesten eerst tien keer worden uitgelegd, onprettige intieme vragen werden gesteld en men zette vraagtekens bij mijn identiteit vanuit een stuk onbegrip. Die gesprekken leidden toe naar het moment dat ik besefte dat genderidentiteit eerst bespreekbaarder moet worden voordat we verder komen in het stuk ‘begrip’.

In de korte documentaire Anders is het nieuwe normaal laat ik zien hoe mensen die transgender zijn en mensen die zich identificeren met het geboortegeslacht (cis-gender) niet compleet het tegenovergestelde hoeven te zijn. Ik wil twee dingen benadrukken die ze naast alle verschillen gelijk hebben, namelijk: het zijn van een mens en de mogelijkheid om lief te hebben.’

Bekijk de documentaire: https://youtu.be/ziEd7chpYBU