OMG Joods en ook nog queer!?
Joods en queer, hoe verenig je dat? Vaak worstel ik met de gedachte dat mijn Joodse identiteit en gender non-conformiteit niet tegelijk kunnen bestaan.
Joods en queer, hoe verenig je dat? Vaak worstel ik met de gedachte dat mijn Joodse identiteit en gender non-conformiteit niet tegelijk kunnen bestaan.
Als transgender persoon in Latijns-Amerika is je gemiddelde levensduur vijfendertig jaar. Als ik drie jaar geleden niet mijn land was ontvlucht, had ik waarschijnlijk ook deel uitgemaakt van de statistieken.
In de tijd dat ik wethouder was, had ik een transgender persoon in mijn staf. Alleen al door er te zijn opende ze mensen de ogen voor de verscheidenheid die de samenleving – soms onopgemerkt – in zich verenigt.
Geboren worden in een streng christelijk gezin, of je jeugd op een katholieke school doorbrengen: hoe groot is de impact daarvan op je zelfbeeld als transgender? Dave – zelf nog steeds worstelend met vragen rondom zijn geloof en transzijn – interviewt drie ervaringsdeskundigen, onder wie een theoloog.
Wandelend door deze tentoonstelling, ontdek ik meer over de betekenis van gender en over de uitingsvormen ervan in verschillende culturen: Samoaanse fa’afafines, Albanese burneshas, Zapoteekse muxes, Native American two-spirit mensen, en Zuidoost-Aziatische hijra’s komen voorbij.
Het Tropenmuseum presenteert aansluitend bij de tentoonstelling What a Genderful World! een podcastserie waarin wereldwijde gendervraagstukken worden besproken. Thema’s zijn Opvoeding, Werk, Seksualiteit en Media.
Zolang ik me kan herinneren, heb ik een fascinatie voor andere culturen. Toen ik ontdekte dat ik transgender was, begon ik me af te vragen hoe trans zijn er in andere culturen uitzag. In samenlevingen waar geen medische interventie mogelijk is bijvoorbeeld.
Historicus en schrijver Alex Bakker schrijft een lijvig boek over de geschiedenis van transgender personen in Nederland vanaf de eerste berichtgeving in de vijftiger jaren: een leemte in de geschiedschrijving. Zo drukt hij als transman zijn stempel op de canon.
Transkunstenaar Sophie Labelle richt zich met haar strips in eerste instantie op de queer en transgemeenschap en minder op het onderwijzen van ‘de maatschappij’. Ik volg haar al jaren op social media en mocht haar interviewen tijdens haar Europese tournee.
‘De oudere generatie transgenders groeide op in een tijd dat er weinig of niets over het onderwerp ‘transgender’ bekend was en je er dus met niemand over kon praten.’
Eveline van der Putte sprak enkele van deze mensen en tekende hun verhalen op in dit nieuwe boek.